Mart 23, 2013

Charlie'nin Çikolata Fabrikası ~ Roald Dahl


Yaklaşık bir hafta önce mail adresime idefix'ten gelen bir mesaj sayesinde, uzun zamandır okumam gerektiği aklımı kurcalayan Charlie'nin Çikolata Fabrikası'nı edindim. Hem de üç boyutlu olarak! Etiket fiyatı 50 lira olan bu şahane şey bir hafta süre ile %50 indirimde imiş. İdefix ile yaşadığım sipariş gecikme sorunlarını ânında gözardı ediverdim; bu fırsat kaçmazdı!

Bu yorum daha çok kitabın bu hâlinin bir tanıtımı olacak. Zira kitabın konusunu bilmeyen kaç kişi vardır ki? Yine de pek az olsa da bilmeyenler için küçük bir değintiyi uygun buluyorum:
Charlie, kulübe bile demeye çokça şahit isteyecek bir evde (?) annesi, babası, anneannesi, babaannesi ve iki dedesiyle birlikte -buna yaşamak denirse- yaşamaktadır. Açlıktan perişan olarak geçirdiği hayatında en büyük özlemi çikolatadır.


Charlie'nin küçücük, perperişan evinden bile görülebilen muhteşem ve bir o kadar da gizemli olan Çikolata Fabrikası Bay Willy Wonka'ya aittir. Bay Wonka bir gün bir yarışma düzenlemeye karar verir ve dünya çapında satılan çikolatalarının yalnızca beşinin içine birer Altın Bilet yerleştirir. Bakın, bir tane bende de var:


Bay Wonka, Altın Bilet bulan beş talihliye fabrikasının kapılarını açacaktır. Charlie, karların arasında, yolda bulduğu elli peniyle -üstünü annesine götürmek üzere- bir Wonka Çikolatası alır ve son talihli olmayı başarır. Kitapta, bu beş talihli çocuğun fabrika gezisi sırasında Bay Wonka tarafından aslında sınanıyor olduğunu görüyoruz. Birer birer elenen çocuklardan geriye en son kim kalacaktır ve bunun mükâfatı ne olur?

Charlie'nin Çikolata Fabrikası "Çocuk Edebiyatı" içerisinde yer alsa da okumamanın büyük eksiklik yarattığı satırlara sahip. Kaç yaşında olursak olalım Roald Dahl'ın satırlarından öğrenecek bir şey buluyoruz. Ve unutmadan: Charlie'nin Çikolata Fabrikası'nın bir devam kitabı var, Charlie'nin Büyük Cam Asansörü adında. İlk fırsatta okuyalım!

***

Gelelim bahsettiğim, kitabın bu hâlinin içeriğine. Aynen kapakta yazdığı gibi, "Her sayfası sürprizlerle dolu," demek aslında kâfi; ama bunun tamamen gerçek anlamda kullanılmış olduğunu altını çizerek belirtmem gerektiğini düşünüyorum. Kitabın her sayfasında "ÇEK" diye işaretlenmiş gizli satırlar, "AÇ"ılmayı bekleyen kapılar, "ÇEVİR"memizi bekleyen gazete sayfaları var. Ne anlatmaya çalıştığımı bir de görsel olarak göstereyim:


Eh, benden bu kadar! Tavsiyem, kampanya henüz devam ediyorken Charlie'nin Çikolata Fabrikası kitabını üç boyutlu hâliyle edinmeniz. Kitabın kendisi bile böylece konusu kadar zevk verecek. İyi okumalar. *\o




Haydi, içeri!

2 Yorum:

Nihan dedi ki...

Kitap çok güzel görünüyor. Ama yeni kitap siparişime daha 10-15 gün var. Büyük ihtimalle indirimden yararlanamayacağım. İçime oturdu resmen. Tadını çıkara çıkara okuman dileğiyle. Senin adına çok sevindim. :)

Unknown dedi ki...

Kitap, aslında şu an Miras'ın ikinci kitabı Eldest'i okuyor olmama ve seri arasına yeni kitap sıkıştırmama huyuma rağmen, kargom geldiği gün bitti! Dayanamadım ki bekletmeye. İndirimi kaçırmamanı gerçekten dilerdim; çünkü benim fikrim değdiği yönünde. Ama elbette bir kargo onca kitap getirince yeni bir siparişe hayli vakit oluyor. Fakat içine oturmasın; bizler gibileri oldukça yeni indirimler de sürecek bence. (:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hera Eheres. Blogger tarafından desteklenmektedir.