Aralık 25, 2012

Ara Dünya ~ Neil Gaiman - Michael Reaves

Neil Gaiman. Tarzınız olsun olmasın size her satırı yalnızca adının geçmesi ile okutabilecek biricik yazar. Ondan okuduğum sayısız fantastik satırdan sonra, Ara Dünya'da Gaiman'ın adını görüp de bilim-kurgu diye kitabı almamak büyük ayıp olurdu. Elbette ayıp etmedim. Bu tanıtımı yapacak olmamın amacı da kimsenin etmemesini sağlamak.

Ara Dünya, Neil Gaiman'ın Michael Reaves ile ortak yapımı. Her ne kadar Neil Gaiman'ın başlı başına hep yettiğini düşünsem de işin içine Reaves'in katılması damağımın tadını bozdu desem yalan olacak.


"Joey Harker bir kahraman değil. O aslında kendi evinde kaybolan sıradan biri. Bir gün kaybolduğunda kendi dünyasını geride bırakıp bambaşka bir boyuta adım atıyor. Şimdi bir savaş vermek zorunda. Hem de sadece bu dünyayı değil, olası bütün dünyaları kurtarmak için verilen bir savaş," satırları yazılı kitabın arka kapağında. İşte her şey böyle başlıyor.





Joey'nin küçük kardeşi "mürekkep balığı" için eve yeni bir oda eklenmesi gerekmektedir; bu nedenle de yeni bir koridor. Joey adeta kaybolmadan yaşayamayan biridir ve eve eklenen bu yeni koridor onun kendi evinde dahi yolunu şaşırmasına yol açar. Bir gün, bir sürü kimselerce eğitim yolu tasvip edilmeyen ve okuldan uzaklaştırılması için fırsat kollanan Sosyal Bilgiler öğretmeni Bay Dimas, içinde Joey'nin de bulunduğu öğrencilerine yapacağı final sınavını açıklar: Öğrenciler üçerli gruplar hâlinde kentin herhangi bir yerinde bırakılacaktır ve belirlenen varış noktalarına ulaşmaları istenmektedir. Kimsenin gelip almaları için ailesini aramaması için herkesin cep telefonlarına ve paralarına el konulur.


Joey'nin grubunda, başka birine bakmaya dahi lüzum görmeyerek hoşlandığı kız olan Rowena Danvers ve onun tabiriyle, "IQ sözcüğünü telaffuz bile edemeyecek" Ted Russell vardı. Rowena Danvers Joey'nin bugüne dek farkına dahi varmamıştı ve Joey'nin elinde ilk kez bir fırsat vardı: Bu kez bırakıldıkları yerin neresi olduğunu biliyordu! Daha birkaç gün önce buraya diş tedavisi için gelmişti!


Joey Rowena'nın radarında bilinmeyen bir sinyal olmaktan çıkabilmek için yolu bildiğini ve telaş yapmalarına gerek olmadığını söyler. Bunu duyan Ted'in verdiği tepkiler tahmin etmenizin zor olmadığı tepkilerken Rowena yalnızca kuşkuyla bakmakla yetinir. Ve Joey'ye güvenir. Bir süre ikisi Joey'ye tanıdık gelen sokaklarda ilerledikten sonra Joey kendini kötü hissetmeye başlar. Çünkü an itibariyle nerede olduğu hakkında en ufak bir fikri yoktur. Rowena'dan özür dileyerek yalnızca birkaç dakika onu tam olduğu yerde beklemesini, etrafa bir göz atıp hemen döneceğini söyler ve koşmaya başlar. Doğru yolu ararken sokaktan sokağa girer ve bir yerde yoğun bir sis bulutunun içinden geçerek diğer sokağı keşfetmeyi amaçlar. Bu andan sonra her şey değişir.


Joey Rowena'dan özür dilemek ve tamamiyle kaybolduklarını söylemek için onun yanına geri döner. Sokağın hemen karşısında duran kızın yanına gider ve sırtına dokunur. Kız ona döndüğünde Joey onun Rowena olmadığını dehşetle fark eder. Rowena Danvers'a kız kardeşi olacak kadar benzeyen bu yeni Rowena korkarak Joey'ye bakar ve onu tanımaz. Kuşkusuz, Joey'nin korkusu kızınkinden büyüktür. Joey son çare, yapabileceği tek şeyi yapar ve ayakkabısını çıkarır. Annesi her zaman ayakkabısının içinde beş dolar bulundurmasını tembihlemektedir. Joey eve giden otobüse atlar ve yollar tanıdık gelmeye başladıkça sakinleşir. Oysa eve girdiğinde onu annesinin karşıladığını sanarak rahat olan Joey bir an sonra şaşkınlıkla evin annesinin en büyük çocuğunun bir erkek değil kız olduğunu ve kendisine tıpatıp benzediğini; adının ise Joseph değil Josephine olduğunu öğrenir. Evden koşarak çıkar ve o sırada son teknoloji uçan disklerine binmiş iki kişi onu kovalamaya başlar. Bu kaçıştan Joey, yüzünde maske olan biri tarafından kurtarılır. Jay. 


Joey yapmaması gereken bir şeyi farkında olmadan yapmış, yürümüştür. İşte bu andan sonra hayatı tamamen değişecektir.


Joey Jay'in önerisiyle geldiği yönün aksine doğru koşmaya başlar ve nasıl yaptığını bilmeden bir kapı açar. Yine yaşadığı yer olan Greenville ona tanıdık gelmektedir. Bu yaşadıklarına inanacak bir kişi varsa o da Bay Dimas'tır diye düşünerek olup biten her şeyi ona anlatmaya gider. Okula gidip Bay Dimas'ın yanına vardığında Sosyal Bilgiler öğretmeninin beti benzi atar. Joey yaşadıklarını anlatmak isterken "Joseph Harker,sen bir fıçının içerisinde şelaleden atladığında öldün," cümlesini kuran Bay Dimas Joey'ye yeni bir şaşkınlık yaşatır. Burası da onun ait olduğunu dünya değildir. Fakat Joey burada da bir HEX saldırısı ile karşı karşıya kalır.


Kavis'te sayısız paralel evren vardır. Kitapta bu evrenler altiverse ve tüm bu evrenleri kapsayan bütünlük multiverse olarak adlandırılır. Kavis'in bir bölümü HEX İmparatorluğu, diğer bölümü ise İkili egemenliği altındadır. HEX imparatırluğunda egemen güç sihir iken İkili'de bu hâkimiyet teknoloji ve bilimdedir. Kavis'in orta kısımlarına geldikçe bu baskınlık kendini hissettirmekten uzaklaşır ve Kavis'in bu kısımlarında karışık bir düzenin hâkim olduğu paralel evrenler vardır. Ara Dünya çeşitli paralel evrenlere kapıların açılabildiği, renklerin duyulup seslerin görülebildiği, geometrik şekiller cümbüşü olan bir yerdir. Jay Joey'yi buraya getirir ve İkili'den kurtulmayı başarırlar.


Bu yolculuk esnasında Joey olup bitenler karşısında şaşkınlık içindedir. etraını seyretmeye doyamaz. O esnada bir balona benzeyen küçük bir varlığın yerdeki bir çatlağa takılıp kaldığını ve kurtulmak için çabaladığını fark eder. Ona yardım etmek için atılırken Jay onu durdurur ve çibayaflara (Çok Boyutlu Yaşam Formu'na verilmiş kısa ad)güven olmayacağını belirtir. Joey buna rağmen küçük baloncuğu kurtarır ve çatlağın altından gelen sesler sonucu küçük çibayafın peşinde olan bir şey olduğunu anlar. Hue' yu (Joey çibayafa Hue ismini takar) kurtarmak Joey'ye pahalıya mâl olur: Hue'nun peşinde olan yaratık Jay'in ölümüne sebep olur. Jay ölmeden önce Joey ondan maskesini çıkarmasını ister ve karşısında kendi yüzünü görür. Jay ölmeden hemen önce Joey'ye Üs Kenti'ne ulaşabilmesi için gerekli olan formülü söyler:

                                                                          {IW}:=Ω/∞
Bu formül içinde hem sihir hem bilim taşıyan bir formüldür; Üs Kenti'nin başka kimse tarafından bulunmamasını sağlar. Böylece Üs Kenti her türlü saldırıdan korunmaktadır. Joey Üs Kenti'ne yürüyerek ulaşır; fakat burada hiç hoş karşılanmaz. Jay'in ölümü Üs Kenti'ne harika bir casusa mâl olmuştur.

Zaman geçtikçe hepsi Joey'nin paralel evren versiyonları olan Üs Kenti sakinleri Joey'yi kabullenir. Joey'nin kaybolmasının sebebi de artık ortaya çıkmıştır: O tek bir evrene ait biri değildir, bir Yürüyüşçü'dür; ve ancak evrenler arası yürüyüşlerde doğru yönü en iyi şekilde bilebilir.


Bir gün, Üs Kenti'nde bir eğitim ödevi için gruplar oluşturulur ve Jai, Jo, J/O, Jakon, Josef ve Joey aynı gruba düşerler. Jai telekinetik güçlere, Jo melek kanatlarına sahiptir. J/O Joey'nin siber hâli, Jakon bir kurtkız ve Josef de çok güçlü, iri yarı bir paralelevrenJoeysidir. Bu ödev sırasında HEX'in oyununa gelip tuzağa düşürülürler ve Joey Hue sayesinde kurtulmayı başarır. Ancak Üs Kenti'nde İhtiyar Adam bu durumu hiç iyi karşılamaz ve Joey'yi sorumlu tutarak hafızasından tüm yaşadıklarını siler ve onu evine gönderir.


Joey Mürekkep Balığı'na birkaç saatliğine bakmak için annesi tarafından görevlendirilir. Joey'nin küçük kardeşi sabun balonları üflemek için dışarı çıkmak isteyince Joey bu isteği kabul eder ve bu balonlar ona hatırlayamadığı bir şeyi anımsatır. Bu sırada çatıdan yanına süzülen Hue'yu görür ve Hue sayesinde her şeyi hatırlar. İhtiyar Adam Joey'nin hafızasından Hue etkenini silememiştir.


Artık yaşadığı her şeyi hatırlayan Joey bir karar vermek zorundadır; ya evde, ailesiyle kalacak ya da ailesini bir daha hiç görmemek pahasına yürüyecek ve arkadaşlarını HEX'lilerin elinden kurtaracaktır. Joey'nin geri dönmesi ve HEX'in, içinde belki kendi dünyasının da bulunduğu evrenlere saldırmasını, Yürüyüşçü'lerden elde ettiği gücü engellemek zorundadır.


Her şeyin sonunu söyleyip sizi heyecansız bırakmayacağım! Joey'nin ve arkadaşlarının akıbetini merak ediyorsanız, üzerinde Gaiman'ın imzası olan bilim-kurgu ve fantezi melezi Ara Dünya için iyi okumalar diliyorum!

1 Yorum:

Anokva dedi ki...

Tam kafa dağıtmalık, gevşemelik bir kitap. Aile ile yol arasında seçim yapmak daima çok zordur.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Hera Eheres. Blogger tarafından desteklenmektedir.